ABR, biotensegriteetti ja wrapit

ABR, biotensegriteetti ja wrapit

Leonid Blyum innostui kokeilemaan Biotensegrity Interest Group -konferenssin päätyttyä, pystyisikö hän ”korjaamaan” Steve Levinin vinksahtaneen tensegriteettimallin ABR:ssä käytettävällä ideaalisiteistä, geelipallon puolikkaista ja joogamaton palasista muodostettavalla wrap-kääreellä. Hän pyrki palauttamaan rakennelmaan jännitteiden ja puristusvoimien välisen tasapainon, jotta voima välittyisi rakennelman läpi vääristymättä.

Kuten videon alussa nähdään, rakennelman yhden osan löysyttäminen saa rakennelman pettämään, eikä ylhäältäpäin tuleva kuormitus välity kunnolla rakennelman alaosiin asti. Vastaava ulkoisen kuormittavan voiman aiheuttama vääristyminen näkyy myös CP-vammaisen henkilön vartalossa heikkojen rakenteiden antaessa periksi.

Leonid soveltaakin rakennelmaan samaa kääretekniikkaa kuin CP-vammaisilla lapsilla: hän etsii heikon kohdan ja alkaa kierittää sen ympärille ideaalisidettä kiristämättä sidettä kuitenkaan tiukalle. Ideaalisiteellä tuodaan rakennelmaan jännitettä, mutta side ei saa olla liian tiukalla, jottei se vääristäisi jännitteiden ja puristusvoimien tasapainoa liikaa. Sitten Leonid alkaa lisätä sopiviksi katsomiinsa kohtiin geelipallon puolikkaita, jotka tuovat rakennelmaan puristusvoimaa. Kun kääre on valmis, nähdään selvästi, että rakennelma on jämäköitynyt ja sen voimatasapaino on parantunut: se kestää paremmin ylhäältäpäin tulevaa kuormitusta ja voima välittyy rakennelman alaosiin asti.

Samalla tekniikalla voidaan ”korjata” myös CP-vammaisen henkilön vartaloa ja saada voimia välittymään yhtenäisellä tavalla rakenteiden läpi. Tämä auttaa kehoon tulevan kuormituksen tasapainoisempaa jakautumista, mikä puolestaan saa kehon heikkoja rakenteita vahvistumaan ja vähentää spastisten kehonosien ylikuormitusta.

Jätä kommentti

Kommentoi

Scroll to Top