CP-vamman kuntoutus on muutakin kuin aivojen kuntoutusta

CP-vamman kuntoutus on muutakin kuin aivojen kuntoutusta

Lääkäri Erika Drewes kirjoittaa My Emma –blogissaan siitä, miksi CP-vamman kuntoutusta tulisi laajentaa nykyisistä aivojen toimintaan keskittyvistä kuntoutusmuodoista.

”Sidekudos koostuu säikeistä (esimerkiksi kollageeni- ja elastiinisäikeistä) sekä viskoosista nesteestä, joka sisältää hyaluronihappoa. Hyaluronihappo on mielenkiintoinen aine, sillä se saa aikaan sidekudoksen viskositeetin sidekudoksen nestemäisessä osassa. Sidekudoksen nestemäinen osa mahdollistaa yleensä sidekudossäikeiden sujuvan liukumisen toisiinsa nähden, jolloin lihassyyt pääsevät liikkumaan ja supistumaan esteettä. Se toimii kuin moottorin voiteluaine, joka sujuvoittaa moottorin työtä. Nestemäisessä osassa kiertävät myös aineenvaihduntatuotteet ja immunologiset tekijät, ja sen suojissa tapahtuu aineenvaihdunta. Mitä enemmän hyaluronihappoa on, sitä jäykempää ja tahmeampaa on sidekudoskerrosten välinen liike. Tämä muuttaa kudoksen mekaanista jännitystä ja signaalinkulkua, ja jos ongelma jätetään hoitamatta, kudoksesta tulee ensin spastista ja sitten fibroottista eli arpikudoksen kaltaista.

Jymyuutinen on tämä: aivovamman saaneilla ihmisillä hyaluronihapon määrä kudoksissa vaikuttaa lisääntyvän nopeasti. Pääasiallinen vaurio vaikuttaa kohdistuvan aivoihin, MUTTA myös sidekudoksessa tapahtuu äkillisiä ja merkittäviä muutoksia.

Tätä seikkaa ei mielestäni oteta huomioon CP-lasten kuntoutuksessa.

Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että kudosten jäykkyys lisää keskeisesti cp-vammaisilla ja muilla aivovammapotilailla todettua spastisuutta ja lihasten muutoksia. Tämä näkökulma on kuitenkin tuotava yleisesti tietoon.

Jos nämä tutkimukset pitävät paikkansa – mistä saadaan koko ajan lisää näyttöä – on nykyisiä lähestymistapoja tarkistettava perusteellisesti. Lihasten voima- ja kestävyysharjoittelulla ei selvästikään saada tämäntyyppisessä kudoksessa vastetta samalla tapaa kuin terveillä henkilöillä. Itse asiassa tällainen harjoittelu voi olla jopa haitallista.

– –

On olemassa pari turvallista kuntoutusmenetelmää [ABR ja BDA], joilla voidaan vaikuttaa sidekudoksen viskositeettiin ja tätä kautta edesauttaa lihaskudoksen tervettä kehitystä myös aivovammapotilailla.

– –

Myös osteopatiasta ja muista manuaaliterapioista on saatu lupaavia tuloksia.”

Lue alkuperäinen kirjoitus täältä.

Jätä kommentti

Kommentoi

Scroll to Top