Miten faskia liittyy CP-vammaan?

Miten faskia liittyy CP-vammaan?

ABR Canadan oheisessa videossa kerrotaan faskiasta sekä siitä, miten faskia liittyy CP-vammaan.

Faskia on koko kehon alueelle levittäytyvä kollageenisäikeistä muodostuva tiivis verkosto, joka sisältää hermopäätteitä ja verisuonia. Se ympäröi ja läpäisee kehon jokaisen lihaksen, luun, hermon, verisuonen, sisäelimen, selkärangan ja aivot. Uusimman tutkimuksen mukaan ihmiskeho pysyy koossa nimenomaan faskiaverkoston avulla eikä luisen rangan ansiosta.

Faskialla on erityisen tärkeä tehtävä lihasvoiman välittymisessä: faskiaverkoston tuki tarvitaan, jotta lihakset voisivat supistua hallitusti, jotta liike tapahtuisi hienovaraisesti ja jotta nivelet pysyisivät vakaina. Faskiaverkosto takaa myös sen, että motorisiin toimintoihin kuluu mahdollisimman vähän energiaa. Faskia sisältää valtaosan kehon reseptoreista, joten sen kautta välittyy paljon tietoa keskushermostolle.

Hyvä kehon tuki vaatii vahvan faskiaverkoston. CP-vammaisen henkilön faskiaverkosto on aivovaurion vuoksi väistämättä heikentynyt, mikä näkyy tuki- ja liikuntaelimistön kasaan painumisena, lihasten lyhentymisenä, raajojen virheasentoina ja kudosten jähmeytenä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että faskialla on aivovauriosta huolimatta ainutlaatuinen kyky uusiutua ja uudelleenmuovautua sopivan mekaanisen kuormituksen vaikutuksesta. ABR-kuntoutuksen harjoitteilla, jotka on kehitetty vahvistamaan CP-vammaisten heikentynyttä faskiaverkostoa, tuotetaan juuri tällaista mekaanista kuormitusta.

Jätä kommentti

Kommentoi

Scroll to Top