ABR:stä on apua aikuisikäisillekin

ABR:stä on apua aikuisikäisillekin

ABR Denmarkin tiimi veti juuri vuoden viimeisen kurssinsa Itävallassa, ja voidaankin sanoa, että vuosi todella huipentui viimeiseen arviointiin. Yllätyksestä vastasi 25-vuotias itävaltalainen Christian, joka oli aloittanut ABR-taipaleensa vain reilua puolta vuotta aiemmin, maaliskuussa 2017.

Aiemmissa arvioinneissa Christian oli ollut hyvin spastinen: hänen raajoissaan oli hyvin vähän aktiivista liikettä eikä hänen kehossaan ollut juurikaan liikkuvuutta. Hän osasi puhua, mutta puhe oli erittäin epäselvää.

Heti Christianin ajaessa sähköpyörätuolillaan arviointihuoneeseen oli selvää, että hänessä oli tapahtunut valtavasti kehitystä. Jo hänen kasvonsa vaikuttivat paljon aiempaa rennommilta ja silmät tuikkivat innosta! Tunti kävikin lyhyeksi, kun vanhemmat ja Christian alkoivat kertoa, mitä kaikkea Christian pystyy nyt tekemään.

Christian pystyy nyt ojentamaan kätensä ja tarttumaan vastapuolen käteen käteltäessä. Hän pystyy istumaan itsenäisesti, ja hänen vatsamakuuasentonsa on nykyään rennompi, kun aiemmin hän ei voinut jäykkyytensä vuoksi olla vatsallaan. Christian pystyy syömään itsenäisesti sekä juomaan isosta lasista läikyttämättä, avaamaan pullon ja juomaan pullosta. Hän pystyy huolehtimaan työssään vammaisjärjestössä uusista tehtävistä, kuten pöydän kattamisesta ja ostoksilla käymisestä. Hän pääsee liikkumaan sähköpyörätuolillaan yksin kaupungilla, ja hän saa nostettua rahaa automaatista. Christian pystyy nyt myös kävelemään kävelytelineellään ilman avustajaa – tosin hyvin hitaasti, mutta kuitenkin se onnistuu. Hän saa avattua vetoketjut, riisuttua takkinsa ja puettua sen takaisin päälle. Lisäksi hän saa ajettua partansa ja pestyä hampaansa itse. Christianin on helpompi lukea, ja hänen puheensa on paljon selkeämpää. Hän onkin ottanut enemmän sanoja käyttöön ja muodostaa monimutkaisempia lauseita.

Tiimi havaitsi arvioinnissa, että Christianin vyötärön- ja lantionseudun liikkuvuus oli lisääntynyt ja jalkojen liike oli alkanut eriytyä lantiosta. Rintakehä oli laajentunut ja vahvistunut, mikä oli parantanut hengitystä huomattavasti. Hänen kehonsa oli kauttaaltaan rennompi, samoin kuin varpaat, jalkaterät ja jalat. Hänen hartioissaan ja sormissaan oli enemmän liikkuvuutta, ja kaulanseudun rentoutuminen oli lisännyt myös pään liikkuvuutta.

Mikä kuitenkin tärkeintä, Christian on saanut kaikesta tästä edistymisestään paljon uutta intoa ja itsenäisyyttä. Hän yrittää tehdä kaiken mahdollisen itse, vaikka se kestäisikin hieman kauemmin.

Vanhemmat iloitsivat suuresti tästä yllättävästä kehityksestä, sillä Christian ei ollut saanut uusia taitoja enää vuosiin eikä hänen kaltaisensa vaikeasti CP-vammainen 25-vuotias nuorimies normaalisti pysty lisäämään toimintakykyään – päinvastoin. ABR-kuntoutuksella oli kuitenkin saatu aikaan näin paljon näin lyhyessä ajassa, minkä voidaan sanoa olevan suoranainen ihme. Paljon työtä ja uusien taitojen oppimista on kuitenkin vielä edessä!

Iloisia kuvia Christianista löytyy ABR Denmarkin blogitekstistä.

Kiitos, Christian, että saimme jakaa tarinasi!

Jätä kommentti

Kommentoi

Scroll to Top