Vuorotahtinen konttaaminen

Vuorotahtinen konttaaminen

Vuorotahtinen konttaaminen on monelta kannalta hyvin tärkeä motorinen kehitysvaihe. Monien CP-vammaisten lasten konttaus muistuttaa kuitenkin enemmän ”pupuhyppelyä”, jossa lapsen molemmat jalat liikkuvat yhtäaikaa eteen ja taakse. Lapsen jalkojen liikkeet eivät ole eriytyneet lantiosta, vaan lantio ja jalat liikkuvat yhtenä jähmeänä kokonaisuutena, kuten kuvassa esiintyvällä tytöllä reilu vuosi sitten (vasemmalla olevat kuvat).

Vuorotahtinen konttaus on lapselle fyysiseltä kannalta täysin mahdotonta, ennen kuin jalkojen liike on saatu eriytymään lantiosta. Vuorotahtinen konttaus edellyttää nimittäin, että jalat liikkuvat erillisenä lantiosta ja siirtyvät konttausasennossa yksi kerrallaan lantion alle. Tämä lantion ja jalkojen liikkeiden eriytyminen on perusta myös myöhemmälle kävelytaidon kehittymiselle.

ABR-kuntoutuksen avulla voidaan vaikuttaa lantionseudun rakenteisiin, lisätä lonkkanivelten liikkuvuutta ja saada lantion ja jalkojen liikkeet eriytymään toisistaan. ABR:n ansiosta kuvassa esiintyvän tytön jalkojen ja lantion liikkeet ovat alkaneet eriytyä ja konttaaminen on alkanut muuttua vuorotahtiseksi.

Kuvat ovat ABR Asia:n Facebook-julkaisusta.

Henkilön ABR Asia kuva.

Henkilön ABR Asia kuva.

Jätä kommentti

Kommentoi

Scroll to Top