ABR-kurssit

ABR-kurssit

ABR Europe järjestää ABR-kursseja suomalaisille perheille kaksi kertaa vuodessa noin puolen vuoden välein. Toinen kursseista pidetään Helsingissä, vammaisperheiden monitoimikeskus Jaatisessa, ja toinen järjestetään etäkurssina. Kurssit ovat englanninkielisiä, mutta yhdistys pyrkii järjestämään tulkkausapua tarvittaessa.

Perhe voi päättää itse, osallistuuko vuoden molemmille kursseille. Kahdelle kurssille osallistuminen vuosittain on suositeltavaa, jotta lapsen kehityksen seurantaan ei tulisi pitkiä taukoja ja harjoitteet saataisiin vaihdettua säännöllisesti uusiin, lapsen edistymistä vastaaviin harjoitteisiin. Etenkin ensimmäisen vuoden aikana molemmille kursseille osallistuminen olisi tärkeää. Jos perhe haluaa osallistua vain kerran vuodessa, on suositeltavaa osallistua Helsingissä pidettävälle lähikurssille.

Lähikurssi kestää tavallisesti kaikkiaan kahdeksan tuntia, jotka on jaettu kahdelle päivälle. Aloittavan perheen ensimmäisellä kurssilla on lisäksi perehdytys ABR-kuntoutuksessa käytettyihin tekniikkoihin. Kukin perhe valitsee kurssipäivänsä ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssille voivat tulla mukaan myös perheen muut lapset ja mahdolliset muut kuntoutuksessa avustavat henkilöt.

Etäkurssi toteutetaan kotoa käsin parin tunnin pituisena henkilökohtaisena Skype-tapaamisena, jonka jatkoksi sovitaan tarpeen mukaan lisätapaamisia harjoitteiden sujumisen varmistamiseksi. Perhe sopii etäkurssin ajankohdan ABR-ohjaajan kanssa.

Lähikurssi alkaa lapsen yksilöllisellä arvioinnilla, joka videoidaan ja valokuvataan tarkasti. Työryhmä arvioi testien avulla lapsen kehon rakennetta ja liikkuvuutta sekä toimintakykyä. Arvioinnin yhteydessä ABR-työryhmä myös haastattelee perhettä. Perhe voi ottaa itsekin esille erilaisia lapsen kuntoutukseen liittyviä mieltä askarruttavia asioita.

Etäkurssilla arviointi tehdään ennen Skype-tapaamista perheen kuvaaman videon perusteella. Lapsen videointiin annetaan tarkat ohjeet, ja kuvaaminen onnistuu esimerkiksi kännykällä. Videon toimittaminen työryhmälle on helppoa ja yksinkertaista.

Arvioinnin perusteella ABR-työryhmä suunnittelee Leonid Blyumin johdolla jokaiselle lapselle yksilölliset harjoitteet. Harjoitteita annetaan kullekin lapselle kaikkiaan noin kymmenen lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti, ja harjoitteiden pohjalta ABR-ohjaaja kokoaa päivittäin toteutettavan ohjelman sen mukaan, paljonko perhe on valmis käyttämään harjoitteisiin aikaa.

Lähikurssilla ABR-ohjaaja opettaa harjoitteet vanhemmille kädestä pitäen ja valvoo, että vanhemmat oppivat tekemään harjoitteet oikealla tekniikalla. Perheen kannattaa tehdä muistiinpanoja ja videoida harjoitteet itselleen esimerkiksi kännykällä tai muulla laitteella, jotta ohjeisiin voi palata kotioloissa. Lapselle kannattaa ottaa mukaan jotain viihdykettä, kuten tabletti, äänikirja tms. Aikataulu on joustava, ja perheen tarpeet otetaan huomioon. Harjoittelun lomassa voi pitää pieniä hengähdystaukoja aina tarpeen mukaan. Kurssin aikana tehdään myös mahdollinen TheraTogs-tukiasun sovitus ja ABR-laitteen säätö, mikäli perheellä on näitä käytössä.

Etäkurssilla ABR-ohjaajan opettaa Skype-videoyhteydellä uudet ABR-harjoitteet perheelle vastaavalla tavalla kuin lähikurssillakin. Skype-tapaaminen tallennetaan, ja tallenteen voi ladata omalle koneelle myöhempää kertausta varten. Skype-tapaamisen jatkoksi voidaan sopia tarvittaessa lisäkertoja tekniikan tarkistamiseksi.

Kurssien välillä ABR Europen työryhmältä on aina mahdollista kysellä neuvoja ja ohjeita esimerkiksi WhatsAppin tai Skypen välityksellä.

Scroll to Top